“IK STOND VERSTELD VAN DE RESULTATEN”

ctc
De woning van Bert en Katrijn in Roeselare

Zaakvoerder Bert Rebry van het gelijknamige installatiebedrijf uit Roeselare zocht naar een ecologische en energie-efficiënte verwarmingsoplossing voor zijn eigen woning. De keuze viel op een modulerende lucht/water-warmtepomp van CTC en een intelligent multi-energiebuffervat. Hoe doet de oplossing het een jaar na installatie? 

NIET OVER EEN NACHT IJS

Bert en zijn echtgenote Katrijn gingen niet over een nacht ijs voor hun keuze. De woning – een bel-etage in halfopen bebouwing uit 1970 – moest eerst geïsoleerd en luchtdicht worden gemaakt. Ook de overgedimensioneerde gasverwarmingsketel was aan vervanging toe.

Het dak werd aangepakt met een PUR-spuitisolatie en de spouwmuren werden met vlokkenisolatie opgevuld. De houten ramen en deuren werden vervangen door kunststoframen met hoogrendementsglas.

WARMTEPOMPINSTALLATIE

Bert koos voor de modulerende lucht/water-warmtepomp EcoAir 622M. “Na een grondige warmteverliesberekening kwam ik tot een benodigd vermogen van 10 kW voor de hele woning”, zegt Bert. “Met de modulatiefunctie was ik zeker dat de warmtepomp enkel het vermogen zou produceren dat nodig is volgens de comforteisen, in functie van de buitentemperatuur. De EcoAir 622M begint al te moduleren vanaf 4,5 kW.”

Om optimaal gebruik te maken van de bestaande zonnecollectoren in de woning combineerde Bert de warmtepomp met het intelligente multi-energiebuffervat EcoZenith i555 Pro. Die is namelijk uitgerust met interne spiralen voor zonnecollectoren, waardoor je ze zeer eenvoudig aan het buffervat kan koppelen. 

CTC
Bert combineerde de lucht/water-warmtepomp EcoAir 622M met het intelligente multi-energiebuffervat EcoZenith i555 Pro

Radiatoren

De afgiftetoestellen voor de verwarming bestonden uit gietijzeren radiatoren. “Na studie bleek dat de meeste radiatoren overgedimensioneerd waren in functie van het benodigd vermogen, waardoor we ze gerust konden behouden. In de leefruimte vervingen we de radiatoren wel door ventiloconvectoren.”

“Zonder in te boeten op comfort brachten we de vertrektemperatuur naar de radiatoren en ventiloconvectoren op maximaal 40 °C”

“Tijdens het eerste jaar was het belangrijk om de vertrektemperatuur goed in het oog te houden en zo laag mogelijk te houden, ook tijdens koude dagen. Zonder in te boeten op comfort zijn we erin geslaagd de vertrektemperatuur naar de radiatoren en ventiloconvectoren op maximaal 40 °C te brengen. Hierbij speelde de intelligente regeling van CTC een zeer belangrijke rol.”

hydraulisch schema
Het hydraulische schema van de installatie, met de warmtepomp, het buffervat, twee verwarmingskringen, sanitair warm water en de zonnecollectoren

Smartgridfunctie

Die intelligente regeling, in de vorm van een smartgridfunctie, zorgt er ook voor dat het warmtepompsysteem voorbereid is op de invoer van het capaciteitstarief. “De sturing minimaliseert zelf piekverbruiken van de warmtepomp door het systeem even stil te leggen of op een lager vermogen te laten draaien. Met een traag systeem zoals een warmtepompopstelling heeft dat echt geen effect op het comfort.”

Beide delen van het buffervat staan bovendien ingesteld op ecomodus, wat voor meer dan voldoende comfort zorgt. Daarnaast wordt de overproductie van de pv-panelen opgeslagen in een thermische buffer. “Dat zorgt ervoor dat de buffers een hogere temperatuur bereiken, bijvoorbeeld 65 à 70 °C. Zo hoeft de warmtepomp veel minder te draaien wanneer er warmte wordt gevraagd.”

sturing
"De intelligente sturing speelt een belangrijke rol"
ctc
“Een warmtepompinstallatie van CTC is zeer eenvoudig in opstelling en bovendien heel compact"

VERSCHIL JAARLIJKS VERBRUIK 

Bert hield het verbruik van zijn oude gasinstallatie nauwlettend bij en deed hetzelfde met de nieuwe warmtepompinstallatie. “Ik stond versteld van de resultaten”, zegt hij. “Mijn oude gasketel verbruikte 18.500 kWh/jaar. Met de warmtepompopstelling constateer ik na één jaar een verbruik van 4.600 kWh aan elektrische primaire energie. Het rendement ligt op iets meer dan 400% – een gemiddelde COP van 4,2. Waar gas vroeger heer en meester was op het vlak van prijs, zie ik dat mijn warmtepompopstelling nu zorgt voor een zeer grote verbruikswinst, en dus een lagere energiefactuur.”

Die positieve bevindingen neemt Bert dan ook graag mee naar zijn (potentiële) klanten. “Bij nieuwbouw zweer ik bij een warmtepomp. Bij renovatie zal ik ze zeker voorstellen waar mogelijk. Een goede voorstudie is daarom cruciaal. De Trias Energetica en de regel van de lage vertrektemperaturen zijn hierbij heilige materie. Daarnaast kan je altijd een beroep doen op de experten van CTC.” 

FOSSIELVRIJE TOEKOMST

“De toekomst is fossielvrij, dat staat als een paal boven water”, zegt Bert. “Een warmtepompinstallatie van CTC is zeer eenvoudig in opstelling en bovendien heel compact. Doordat de warmtepompen monobloc zijn, zijn er geen koeltechnische handelingen  – lees: koeltechnische certificering en regelgeving – nodig. Een ideale oplossing voor de cv-installateur!”

Bert en Katrijn konden rekenen op een premie van 1.500 euro. Die werd toegekend door de netbeheerder, omdat het een renovatie betrof. Meer info over de premie vind je hier.  

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.