- 15 mei 2024
- | Bron: Sanilec
WOLF ventilatie-unit overtreft eisen van de ErP-richtlijn
Performante reductie van operationele kosten en CO2-uitstoot

Ongeveer 90% van de totale CO2-uitstoot van een luchtbehandelingskast wordt tijdens het gebruik geëmitteerd. De duurzame en efficiënte technologie van de WOLF ventilatie-unit leidt tot een lager energieverbruik, kleinere voetafdruk en lagere bedrijfskosten. Dit resulteert in een besparingspotentieel van 41% voor stroomverbruik en 7,9% voor warmteterugwinning ten opzichte van een basisunit die voldoet aan de eisen van de ErP-richtlijn.
Geavanceerde ventilatietechniek en componenten
Om gebouwen te voorzien van verse lucht, is het van cruciaal belang om rekening te houden met de geldende richtlijnen. Daarom vergeleek WOLF Energiesystemen de prestaties van een fictieve luchtbehandelingskast, die voldoet aan de huidige ErP-eisen, met een eigen geïnstalleerde ventilatie-unit. En wat blijkt? De nauwkeurig ontworpen WOLF-ventilatietechniek met state-of-the-art componenten levert tal van voordelen op.

Lage luchtsnelheid bespaart aanzienlijke energiekosten
Binnen de vergelijkende case werd er een extra unit en leidingsdistributienetwerk geplaatst voor een bestaande luchtbehandelingskast. Hiervoor was een luchthoeveelheid van 22.000 m³/h nodig. Om het stroomverbruik van de ventilatoren zo laag mogelijk te houden, biedt de grotere kastdoorsnede een lagere luchtsnelheid. In tegenstelling tot de 950 W/(m³/s) die de ErP-richtlijn voorschrijft, brengt dit een verminderd stroomverbruik teweeg van 561 W/(m³/s) per jaar.
Dit is slechts 59% van de referentiewaarde. Geëxtrapoleerd naar één jaar levert deze besparing een totaal van 11.900 kWh op voor 5.000 bedrijfsuren. Uitgaande van een elektriciteitsprijs van 0,40 euro bedraagt deze bezuiniging 4.760 euro. Dit is een CO2-equivalent van 5,18 ton. Het break-evenpunt voor de extra investering in een WOLF-unit kan dus al na een jaar bereikt worden.
Hoge warmteterugwinning dankzij roterende warmtewisselaar
Naast de grotere kastdoorsnede, bevat de WOLF luchtbehandelingskast een efficiënte roterende warmtewisselaar. Terwijl de afdichting meedraait met de rotor, dienen de centrale vinnen als labyrintafdichting in een meertrapscascade. Ten opzichte van klassieke modellen met een lekpercentage van ongeveer 5 à 10%, garandeert deze WOLF SuperSeal labyrintafdichting een dichtheid van 98%, wat een gunstiger energieverbruik stimuleert.
In dit geval bedraagt de warmteterugwinning dus 116 kW (warmteterugwinningsindex 78%). Dit leidt tot een besparing van 7,9% of 8,2 kW ten opzichte van de ErP-richtlijn. Met 5.000 bedrijfsuren bespaart de WOLF ventilatie-unit 41.000 kWh aan thermische energie per jaar. In termen van stookolieverbruik komt dit overeen met een jaarlijkse besparing van ongeveer 4.180 liter stookolie, 11 ton CO2 en 3.344 euro.

Innovatieve functies voor een langere levenscyclus
Hoewel eenvoudige apparatuur op het eerste zicht enkel lage investeringskosten levert, wordt dit vermeende voordeel na verloop van tijd meestal tenietgedaan door hoge bedrijfskosten. Daarom is het uiterst zinvol om ook de levenscycluskosten in kaart te brengen. Dit bedrag omvat alle kosten die verband houden met het apparaat, van planning tot de verwijdering.
Het besparingspotentieel van de levenscycluskosten ligt zowel in het ontwerp van de unit als in de meet- en regeltechnologie. Naast de efficiënte warmteterugwinning en het energiezuinige stroomverbruik, bevat de WOLF ventilatie-unit ook een flexibele en eenvoudige systeemregeling. Bovendien reduceert het gebruik van duurzame materialen en zorgvuldig vakmanschap niet alleen de kans op lekkage, maar leidt dit ook tot lagere service- en onderhoudsvereisten.
