- 26 november 2024
- | Bron: Sanilec
"Vlaamse regeerakkoord heeft energietransitie eindelijk haalbaar gemaakt"
Het nieuwe Vlaamse regeerakkoord legt de lat voor energetische renovatie lager. En dat is niet per se slecht, vindt Yves Vanpoucke, Business Development directeur BENELUX bij Remeha. “De renovatieplicht was de voorbije jaren onrealistisch. Vandaag duwt de Vlaamse regering de pauzeknop in, en wordt de energietransitie eindelijk haalbaar en betaalbaar.”
"Met het nieuwe Vlaamse regeerakkoord, waarin de lat voor energie-efficiëntie wordt verlaagd van een verplichte energielabel B naar label D, lijkt het alsof de pauzeknop is ingedrukt in ons klimaatbeleid. Je zou dat kunnen zien als een stap achteruit, maar vergis je niet: soms is het goed om te pauzeren en even te reflecteren", aldus Yves Vanpoucke.
"Het afgelopen beleid had de ambitie om België snel naar een energiezuinige toekomst te leiden, maar de realiteit toont dat de renovatieverplichting naar label B voor velen onhaalbaar én onbetaalbaar is. Straffer nog: terwijl kopers van woningen gepusht werden om volop te isoleren en warmtepompen te installeren, zakte de warmtepompmarkt in elkaar en zagen we opnieuw een opmars van stookolieketels. In plaats van een sprong vooruit te nemen, zetten we massaal een stap achteruit."
We hebben de marathon als een sprint ingezet
"De energietransitie zoals die werd uitgestippeld, heeft nog niet het gewenste effect gehad. De markt blijft deels afhankelijk van fossiele brandstoffen, en de explosieve groei van warmtepompen waar velen op hoopten, is achterwege gebleven. De versnelling richting label B voor renovaties heeft bovendien niet gewerkt zoals gehoopt: het investeringsklimaat voor renovaties werd te duur. Voor veel gezinnen was de ambitie simpelweg onbereikbaar. Alleen de rijkeren konden voldoen aan de renovatie-eisen van de overheid."
"Gelukkig heeft de nieuwe Vlaamse regering dat ingezien. Men beseft eindelijk dat we de marathon van de energietransitie niet als een sprint moeten benaderen. Het beleid moet haalbaar en betaalbaar blijven voor alle huishoudens, niet enkel voor de kapitaalkrachtigen die de afgelopen jaren konden profiteren van subsidies om hun energierekeningen te verlagen. Dit is een sociaal onrechtvaardige situatie die we moeten vermijden. Een marathon beginnen met een sprint, dat hou je niet vol."
We moeten af van de 100% elektrische ideologie
"Het idee dat we volledig elektrisch moeten gaan om de energietransitie te voltooien, is een gevaarlijke utopie. Niet enkel zorgt het voor een overbelasting van ons elektriciteitsnet, zoals we recent in Nederland hebben gezien, het is ook financieel niet haalbaar voor de meeste huishoudens."
"De investering in een warmtepomp alleen al is aanzienlijk, maar daar stopt het niet: om een bestaande woning geschikt te maken voor een warmtepomp, moet vaak nog veel meer geïnvesteerd worden in afgiftesystemen, isolatie, ramen en dakwerken. Dit zet een extreme druk op zowel het elektriciteitsnet als de portemonnee van de gemiddelde Belg."
"Daarom pleit ik voor een hybride oplossing, waarbij we de voordelen van gas en elektriciteit combineren. Dit betekent dat we ons niet vastpinnen op één energiebron, maar flexibel inspelen op wat op welk moment het beste werkt."
"Door deze technologie te omarmen, kan de gemiddelde woning al snel voldoen aan de vereisten van energielabel D, en zelfs C of B in veel gevallen, zonder dat we gezinnen financieel overbelasten. Dit is een betaalbare en haalbare oplossing die ons sneller vooruit helpt."
"Een bijkomend voorstel dat ik graag zou zien, is een eenvoudig COMBI-ecodesign label voor hybridesystemen, waarbij we de efficiëntie van de ketel en de warmtepomp combineren in één eenvoudig te begrijpen score. Dit zou het voor installateurs en consumenten gemakkelijker maken om de juiste keuze te maken."