- 17 augustus 2022
- Door Nicholas Vandenbussche
- | Bron: Decoratie
Sikkens herwaardeert de Trappen van Bueren in Luik
Sikkens, het verfmerk bij uitstek voor de professional, sloeg de handen in elkaar met de Luikse Schildersvereniging en vier vakscholen in Luik om enkele deuren op de bekende Luikse Trappen van Bueren te schilderen. De populaire bezienswaardigheid kon wel wat liefde gebruiken. De trappen zijn dan wel een mooi en populair stukje erfgoed, de voordeuren van de woningen langs de trappen waren in veel gevallen toe aan een opfrisbeurt. Zo meende ook de Sikkens-expert die voor de schilders in opleiding gratis materiaal voorzag om maar liefst twaalf deuren en twee toegangspoorten van een nieuwe verflaag te voorzien.

Opwaardering voor de wijk en het vak
Richard Mrcela van de Sikkens Academy kwam met het idee op de proppen toen hij de trappen besteeg met zijn zoon. "Ik was bedroefd over de staat waarin sommige deuren verkeerden. Aangezien ik zelf in de schildersbranche zit, kreeg ik het idee om samen met scholen en buurtbewoners iets te doen dat de buurt goed zou doen én het schildersvak in de schijnwerpers kon zetten." Dat kon de schildersstiel volgens Richard Mrcela ook wel eens gebruiken: "Het beroep heeft een negatief imago van eenvoud toegemeten gekregen. Hoog tijd dus om daar wat positieve verandering in te brengen."

Voor de betrokken studenten was het eveneens een leerrijke ervaring. Zij moesten immers in een praktijkomgeving aan de slag en tijdens de uitvoering rekening houden met factoren die op school niet altijd aan bod komen, zoals de weersomstandigheden. "Voor de leerlingen was het de uitgelezen kans om uit de schoolwerkplaats te komen", aldus Calogero Biancola, leraar aan de EMESS Maghin-school. "Hierdoor waren ze extra gemotiveerd tijdens de uitvoering, en achteraf ook erg opgetogen over het resultaat dat ze hebben afgeleverd." De leerlingen kregen tijdens de uitvoering van het project veel autonomie. Ze stonden rechtstreeks in contact met de klant, en onder minimaal toezicht van hun leraar. "De ideale voorbereiding dus op het latere werkveld."
Nicholas Samodol, leerling aan IFAPME Luik, vertelt: "Het project was voor mij erg verrijkend omdat ik zelf in Luik geboren ben en deze site echt een prachtige omgeving vind. Daarnaast vind ik het fijn dat ik de waarde van de schildersstiel mee kan belichten en aan de buitenwereld kan tonen dat jongeren ook handen aan het lijf hebben."
Een uitdagende werksite
Zoals de naam aangeeft, was het geen doordeweekse werksite, maar bevond ieder schilderwerk zich op een van de 374 trappen. Het was dus een zwaar en uitdagend werk voor de leerlingen om constant de trappen te beklimmen met hun benodigdheden.

Naast de plaats, bemoeilijkte ook de staat van de deuren het project. Het ging namelijk om deuren die veel en vaak worden gebruikt en dus in meer of mindere mate beschadigingen hadden. Zo kreeg een van de leerlingen de opdracht om een zeer verroest gietijzeren hekwerk te herstellen. "De oorspronkelijke staat van het hek was bijzonder slecht", aldus Thierry Buckinx, leerkracht schilder aan de Saint-Vincent Ferrer-school. "De poort was helemaal verroest en moest volledig worden gestript. Duidelijk een werk van lange adem, en tevens een opdracht die onze leerlingen niet krijgen in de workshops op school."

"Dankzij onze gespecialiseerde Rubbol-lakken met zeer geavanceerde technologie was het bovendien mogelijk om een mooi en duurzaam resultaat te creëren, zowel dekkend als transparant", aldus Sikkens-expert Richard Mrcela. "Sikkens heeft de leerlingen alle tools aangereikt om op een professionele manier te werk te gaan."
"Er zijn niet veel mensen die dit soort werk zouden willen doen", vult Jean-Marc Luca, leerkracht schilder aan CES Léon Mignon aan. "Ik ben dan ook erg trots op de leerlingen. Ze hebben niet alleen zeer goed werk afgeleverd, maar ook de moed gehad om meermaals de trappen te trotseren, en dat heel vaak buiten de schooluren."
Feestelijke afsluiter
Het project werd beëindigd met een kleine festiviteit in de buurt van de Trappen. Elke afgewerkte deur werd daarbij samen met de schilder-in-opleiding op foto vastgelegd. Daarna kregen de leerlingen ook nog felicitaties en geschenken van Sikkens en de Luikse Schildersvereniging. Verder hadden de jongeren dankzij het evenement ook de kans om ondernemers te ontmoeten en zo misschien zelfs een eerste (studenten)job te versieren.

Wat de toekomst brengt
Richard Mrcela hoopt alvast op een voortzetting van het project: "Bij AkzoNobel is de herwaardering van de schilder en van schilderwerk in het algemeen echt een belangrijke pijler. Sikkens Academy stelt die taak centraal. Ik hoop dan ook dat dit project de basis zal vormen voor nieuwe, frisse vervolgprojecten." Om de leerlingen te helpen bij een succesvolle start in de boeiende schilderswereld ontvingen ze ieder een Sikkens-pakket. Samen met Sikkens gaan zij voor het beste resultaat.
