Kömmerling investeert al 125 jaar in duurzame systemen voor ramen en deuren

KÖMMERLING

Kömmerling viert dit jaar haar 125ste verjaardag. Meer dan een eeuw werk in dienst van onderzoek en ontwikkeling naar de productie van meesterlijke systemen voor pvc-ramen en -deuren. Het resultaat levert duurzaam en superisolerend schrijnwerk op. Dit duurzame aspect komt op alle mogelijke manieren terug: in het schrijnwerk, zeker, maar ook in de relaties met de partners, in de verpakkingen, in de productie en zelfs in de communicatie en events.

De filosofie van Kömmerling, het bedrijf dat in 1897 gesticht is door Karl Kömmerling in Pirmasens (Duitsland), is atypisch maar toont al 125 jaar persoonlijkheid en karakter: niet de kwantiteit van de partners staat bovenaan haar prioriteitenlijst, wel de kwaliteit. De nadruk op deze duurzame relaties werd in 2012, bij de komst van huidig CEO en eigenaar Dr. Peter Mrosik, extra kracht bijgezet. Duurzaamheid werd de rode draad doorheen de volledige organisatie.

Duurzame relaties

De Duitse multinational voegt daad bij woord, maar ook woord bij daad. Want de duurzame filosofie van het bedrijf zit al in de woordkeuze: er wordt consequent over partners gesproken. Naast het uitstekende product, is de loyaliteit naar en van de fabrikanten en dealers zeker ook een toegevoegde waarde. “Eerder dan op zoek te gaan naar nieuwe partners, ligt onze focus op een vertrouwensrelatie en een goede samenwerking die we elke dag verder uitbouwen. De loyaliteit naar de fabrikanten toe is onze toegevoegde waarde”, weet Michel Vander Putte, Key Accountmanager Vlaanderen.

Het bewijs hiervan ligt bij het feit dat het merendeel van de partners al meer dan 25 jaar de systemen en diensten van Kömmerling blijft verkiezen. “De oudste Belgische partner is bij ons klant geworden in 1969”, gaat Pascal Hermans verder, Key Accountmanager Wallonië. “Dat is het jaar dat Kömmerling als merk voor het eerst in België geïntroduceerd werd. 53 jaar later werkt deze fabrikant nog steeds met Kömmerling, wat ons natuurlijk blij én trots maakt.” Michel vult aan: “Het is zelfs zo dat het merendeel van onze partners al meer dan 25 jaar met ons samenwerkt. Een aantal van hen zijn familiebedrijven die we al 3 generaties kennen. Het is niet zonder reden dat onze slogan een tijd lang ‘generaties lang’ is geweest.”

Duurzame producten

De duurzaamheid van Kömmerling komt echter nog het beste naar voren bij de productie en ontwikkeling van zijn systemen zelf. Het bedrijf startte ongeveer 20 jaar geleden reeds met een eigen ‘Greenline Maxim’-stelregel. Hierdoor werd het gebruik van loodhoudende verstevigingen (stabilisatoren) in de pvc-profielen definitief een halt toegeroepen. Ze werden vervangen door een milieuvriendelijke calcium/zink-basis. Dit betekende concreet een vermindering van het gebruik van ruim 6.500 ton gevaarlijk lood per jaar, wat overeenkomt met 160 vrachtwagens.

DUURZAME PRODUCTEN

Kömmerling slaagt erin om raamsystemen te produceren met een hoge thermische isolatie, wat voor de eindgebruiker minder verwarmingskosten en minder CO2-uitstoot betekent. Alle raam- en deurprofielen die de fabriek verlaten voldoen aan de eisen van een BEN-woning. Op de ongeveer 15 miljoen ramen die jaarlijks van de pvc-profielen gemaakt worden, besparen de eindgebruikers 300 miljoen liter stookolie. Zo wordt voorkomen dat jaarlijks 850 miljoen kilogram CO2 in de atmosfeer terechtkomt, oftewel een grote klus minder voor bossen met een oppervlakte van 90.000 voetbalvelden.

Kömmerling ReFrame

Kömmerling hanteert vandaag het idee van een volledig gesloten kringloop voor de productie van pvc-profielen. Met Kömmerling-ReFrame, dat bestaat uit 100% gerecycleerd materiaal, zet Kömmerling in op recyclage van pvc-raamprofielen. Het draagt zo ook sterk bij aan het streven om pvc zo lang mogelijk hoogwaardig in gebruik te houden en de materiaalimpact van ramen kleiner te maken.

Hierbij wordt het principe van Cradle to Cradle toegepast, wat inhoudt dat elke grondstof en elk materiaal dat voor een product wordt gebruikt ook weer moet kunnen worden hergebruikt. Bovendien mag de grondstof geen waarde verliezen bij hergebruik. Het gaat daarbij eigenlijk om ‘upcycling’ (iets nog beter of minstens zo goed maken) in plaats van ‘downcycling’ (iets een tweede leven geven met een ándere toepassing).

De ReFrame pvc-profielen voor ramen en deuren zijn een prachtig voorbeeld van ‘upcycling’. Voor de productie ervan gebruikt Kömmerling minder grondstof, want ze bestaan voor 100% uit gerecycleerd pvc-granulaat. Het gerecycleerde pvc-materiaal is afkomstig van onder andere productieresten en van profielen van ingezamelde oude ramen die verwerkt worden tot pvc-granulaat.

De ReFrame-profielen bezitten minstens dezelfde kwaliteit en technische eigenschappen (zoals thermische isolatiewaarden) als klassieke niet-gerecycleerde profielen. Ze beschikken ook over een hoge energie-efficiëntie. Voor elke kilogram gerecycleerd pvc die hergebruikt wordt, bespaart men bovendien twee kilogram CO2.

ReFrame staat dus synoniem voor een echte, gesloten materiaalkringloop, een kernwaarde van de circulaire economie. Kömmerling wendt geen nieuwe natuurlijke fossiele grondstoffen aan om deze te sparen voor toekomstige generaties. Elke gerecycleerde gram pvc bespaart op minerale olie en energie. Oude pvc recycleren houdt bovendien de lucht zuiver: het gebruik van gerecycleerde pvc-pellets in de productie van nieuwe raam- en deurprofielen vermindert de uitstoot van broeikasgassen met 90%.

Meer nog: de ReFrame-raamprofielen kunnen aangepast worden aan de stijl van elke woning, zijn antibacterieel, kras- en weerbestendig, beschermen tegen UV- en infraroodstraling en houden het binnenklimaat in perfecte balans.

Een Kömmerling pvc-raam heeft een gemiddelde levensduur van 50 jaar en kan minstens 8 keer gerecycleerd worden. Wat betekent dat een raam van Kömmerling een levenscyclus heeft van meer dan 400 jaar, of 12 generaties lang kan meegaan. Eigenaardig genoeg worden de gerecycleerde ramen en deuren kwalitatief steeds beter, naargelang het aantal keer dat ze hergebruikt worden (maar daarover meer in het onderdeel recyclage). De raam- en deurprofielen van pvc voldoen aan en overtreffen de functionele marktvereisten van raamconstructiebedrijven, architecten, ontwikkelaars en eindgebruikers.CIRCULARITEIT VOOR IEDEREEN

Circulariteit voor iedereen

Met het innoverende ReFrame probeert Kömmerling iedereen de kans te geven op een duurzame en circulaire manier te bouwen.

“Sinds we ReFrame op de markt hebben geïntroduceerd, komt de vraag naar dit product van de verschillende partners binnen de bouwsector. Zowel architecten als bouwpromotoren, maar ook particulieren en onze eigen partners zijn vragende partij om ReFrame te kunnen introduceren in hun project. Niet zo lang geleden hebben we zelfs de vraag gekregen van een gemeentebestuur uit Brussel om ReFrame te mogen opnemen”, zegt Frederik Declercq, CEO van Kömmerling in België. “Iedereen heeft zijn specifieke redenen om duurzamer en circulairder te bouwen. Sommigen doen het uit persoonlijke overtuiging, anderen trekken vol de kaart van de volgende generatie. Het is duidelijk dat er niet op de politici wordt gewacht, maar dat iedereen bouwt aan zijn eigen duurzame toekomst.”

Awards

ReFrame ontving reeds twee awards: de Rethink Award, uitgereikt op 23 juni 2021 in Nederland en de WFK Award 2021, uitgereikt op het tweede Weense Raamcongres. Verder kan Kömmerling de beste papieren voorleggen wat betreft duurzaamheidslabels, zoals VinylPlus®, Kiwa, EPD, Rewindo, Zero Pellet Loss, Greenline Maxim en andere.

Het eerste Belgische ReFrame-project

Het eerste Belgische ReFrame-project werd in 2021 afgeleverd. “Ons Langerbruggestraat-project bij Gent is het eerste project in België dat met de ReFrame-profielen van Kömmerling werd afgewerkt. En ook al was het maar het eerste in ons land, we hadden alle vertrouwen in de kwaliteit”, zegt een van de bouwheren.

Bewust zijn van gebruikte grondstoffen is binnen de bouw een ontwikkeling waar veel aandacht aan besteed wordt. “Wij vinden circulariteit ook belangrijk, maar dit in de praktijk omzetten brengt tal van uitdagingen met zich mee. Gelukkig zijn er steeds meer producenten, zoals Kömmerling met ReFrame, die werk maken van circulaire systemen.”

“De energie die door deze profielen wordt uitgespaard, was eveneens een sterk argument om te kiezen voor Kömmerling ReFrame. Pvc isoleert beter dan de meeste andere materialen voor buitenschrijnwerk. Kömmerling bevestigt daarenboven dat deze gerecycleerde pvc-profielen even goede thermische waarden halen als profielen uit nieuwe pvc”, gaat de bouwheer verder. Het is inderdaad zo dat gebouwen, na transport, de grootste verbruikers van energie zijn. Door een gebouw beter te isoleren, is er minder energie nodig. En dat is in alle opzichten positief.

ReFrame
Eerste Belgische ReFrame-project, gemaakt door schrijnwerkerij Van Eenaeme

Ondertussen zijn er al tal van nieuwe projecten uitgewerkt, die specifiek op ReFrame zijn gericht. Zo ook in Willebroek, waar de bouwheren opnieuw specifiek naar gerecycleerde pvc-ramen hebben gevraagd.

ReFrame

“Ondanks alle klimaattoppen halen regeringen in de hele wereld de klimaatdoelstellingen niet. Moeten we wachten tot de politici het voor elkaar krijgen of moeten we zelf actie ondernemen”, vraagt Frederik Declerck zich af. “Kömmerling is als belangrijk producent van pvc-profielen al een decennium geleden gestopt met wachten en heeft onder andere met ReFrame het milieuheft in eigen handen genomen. Fabrikanten, maar ook particulieren en andere bouwbeslissers zien dit nu ook in. Allen om verschillende beweegreden, maar uiteindelijk met hetzelfde resultaat.”

Recyclage van PVC

Hoe goed pvc zich laat recycleren is in deze discussie een heel belangrijk element. Het antwoord op deze vraag is volgens Pieter-Jan Declercq, product manager bij Kömmerling, klaar en duidelijk: “Heel goed. Gerecycleerd pvc behoudt al zijn specificaties ten opzichte van nieuw pvc en kan tot wel 10 keer gerecycleerd worden zonder enige vorm van kwaliteitsverlies. Dat kan jammer genoeg niet over alle plastics gezegd worden, maar de structuur van moleculen bij pvc is zeer specifiek. Ook de componenten waaruit pvc is opgebouwd blijven na het recycleren intact. Dat is vrij uniek in de wereld van recyclage.”

“Daarenboven”, gaat Pieter-Jan verder, “is het gebruik van gerecycleerd pvc in productieprocessen duurzaam en energie-efficiënt. De productie van raamprofielen met 70% gerecycleerd pvc in plaats van volledig nieuw pvc levert bijvoorbeeld besparingen op tot 50% aan energie, meer dan 60% aan luchtemissies en meer dan 60% aan wateremissies.”

Oude ramen en deuren, maar ook productieresten worden in België en Nederland door Kömmerlings fabrikanten verzameld en door een extern bedrijf, dat gespecialiseerd is in de ophaling en recyclage van oud schrijnwerk, tot onmiddellijk bruikbaar granulaat verwerkt. Dit is mogelijk omdat alle resten zoals rubber en glas industrieel worden gefilterd, onder andere door gebruik te maken van statische elektriciteit, waardoor het gerecycleerde pvc op geen enkele manier vervuild is.

Hand in eigen boezem

De innovatie naar duurzaamheid, waar Kömmerling over spreekt, stopt niet bij het vernieuwen van zijn producten. De organisatie kijkt steevast in eigen boezem. Het energieverbruik van de gehele organisatie wordt om de drie maanden in kaart gebracht en investeringen die gepaard gaan met een lager energieverbuik krijgen voorrang. Over de afgelopen 6 jaar is het energieverbuik van de fabriek in Pirmassens bijvoorbeeld met 35% gezakt, terwijl de productie en de productiecapaciteit nog is gestegen.

Er worden eveneens trainingen georganiseerd en op regelmatige basis reminders gestuurd naar alle werknemers binnen Kömmerling met tips en tricks om zo zuinig mogelijk met energie om te springen, zowel op kantoor als thuis.

Gerecycleerde verpakkingsmaterialen

De distributieketen werd eveneens onderworpen aan een interne duurzaamheidsscan. Ook daar heeft Kömmerling manieren gevonden om te besparen op natuurlijke grondstoffen, onder meer door als eerste in de industrie gebruik te maken van PCR-verpakkingsfolies, die het ‘Blauwe engel’-label dragen.

het ‘Blauwe engel’-label

Het bijzondere aan de nieuwe PCR-verpakkingsfolies is dat ze niet gemaakt zijn van post-industrieel recyclaat van één enkele herkomst, maar van post-consumenten recyclaat. Dit wordt verkregen uit plastic afval dat zich in huishoudens ophoopt en gedeeltelijk ook uit plastic resten uit de zee, het zogenaamde oceaanplastic. INFOLIO GmbH is er samen met Kömmerling in geslaagd om hieruit hoogwaardige folies te ontwikkelen.

"Wij zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om ook op het gebied van verpakkingen te vertrouwen op gesloten en milieuvriendelijke kringlopen, in lijn met de circulaire economie", legt Alexander Franke, Chief Supply Chain Officer en lid van de Kömmerling-directie, uit. "De meer dan twintig verschillende folies worden gebruikt wanneer profielen op pallets of in bundels worden geleverd. Het gaat dan bijvoorbeeld om de folie tussen de profiellagen, de wikkelfolie voor het hele profielblok en voor het omhullen van de kopse kanten. Het materiaal wordt ook gebruikt voor big bags en de vochtbescherming van de Kömmerling pvc-platen.”

Niet alleen de folies zijn milieuvriendelijk, ook de banden voor het vastzetten van bijvoorbeeld pallets en bundels zijn gemaakt van 100% gerecycleerd materiaal. Hetzelfde geldt voor het piepschuim, dat wordt gebruikt voor de zijdelingse breedteverstelling. Voor kartonnen dozen gebruikt Kömmerling al geruime tijd gerecycleerd karton.

Circulair bouwen?

Heeft u een circulair project voor ogen, waarin 100% gerecycleerde ReFrame-ramen en -deuren zouden passen? Laat het ons weten! Kömmerling is steeds op zoek naar mooie referenties en geven duurzame en circulaire projecten graag een duwtje in de rug.

Verantwoordelijke ReFrame: Michel.vanderputte@profine-group.com

KÖMMERLING
ZONE 3 DOORNVELD 110
1731 ZELLIK
+3224669960
info@profine-group.be
www.kommerling.be

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.