RECYTYRE GEEFT EEN TWEEDE LEVEN AAN UW BANDEN

Jaarlijks wordt er ongeveer 80.000 ton banden opgehaald. Dat zijn zo’n 6 miljoen bandenFOCUS OP DE VEILIGHEID EN HET MILIEU

De vzw Recytyre is opgericht door producenten en invoerders van banden om op een collectieve wijze afvalbanden te verwerken. Naast de coördinatie van de inzameling en recyclage, investeert Recytyre ook in de diversificatie van de recyclagemogelijkheden via GREEN.er, een fonds dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting. Bovendien hecht Recytyre ook veel belang aan preventie door sensibilisatiecampagnes te voeren over het belang van bandenspanning voor zowel het milieu als de veiligheid.

RECYTYRE

Recytyre is een vzw die op een collectieve manier de producentenverantwoordelijkheid vervult. Het zorgt er namelijk voor dat elke band die op de Belgische markt komt in zijn afvalfase terug wordt ingezameld en nuttig wordt toegepast. Bij meer dan 6.000 ophaalpunten in België wordt er jaarlijks 80.000 ton, oftewel zo’n 6 miljoen banden op­gehaald. In 2005 begon Recytyre met de financiering en inzameling voor personenwagenbanden en vrachtwagenbanden, voor de vervangmarkt. In 2010 werden de nieuwe voertuigen (met uitzondering van nieuwe personen­wagens) mee in het systeem getrokken. Er wordt systematisch meer opgehaald dan er nieuw op de markt wordt gebracht. Dat gaat dan soms om historische stocks of bv. occasiebanden die meer dan één keer worden op­gehaald.

SORTERING EN VERWERKING

Er zijn verschillende stappen na het ophalen van de banden. Eerst is er het sorteren van de ingezamelde banden met het oog op her­gebruik. Zo worden sommige banden opnieuw als occasieband verkocht. Die selectie gebeurt reeds bij de bandencentrale, maar ook de ophaalbedrijven die voor Recytyre werken, doen dat nog eens na de ophaling. Ook vrachtwagenbanden worden gesorteerd voor een eventuele loopvlakvernieuwing.

Banden die niet meer kunnen worden hergebruikt, worden versneden tot kleine stukkenDe rest van de banden die niet vernieuwd of hergebruikt kan worden, wordt gestuurd naar voorverwerkers. Dat zijn bedrijven die de banden versnipperen. Het overgrote deel van de banden ondergaat een voorverwerking, waarbij de banden in stukken worden gesneden, de onderdelen (rubber, metaal en textiel) van elkaar worden gescheiden, en het rubber verder wordt vermalen tot korrels of poeder, die als basismateriaal kunnen dienen voor tal van toepassingen. Dit noemt men materiaalvalorisatie. Zo vind je rubbergranulaat terug op synthetische velden, in isolatiemateriaal, in speeltuinmatten, atletiekpistes …

Het deel van de banden dat niet versnipperd wordt, wordt afgevoerd naar verwerkers die instaan voor de energetische valorisatie. Minder dan 10% van de banden die niet meer gebruikt kunnen worden, gaan naar cementfabrieken. Daar wordt het rubber gebruikt als hoogwaardige brandstof voor de ovens.

MILIEUBIJDRAGE

Voor elke nieuwe band die op de markt wordt gebracht, wordt een bijdrage aan Recytyre betaald. Die bijdrage varieert naargelang het type band. De producenten of invoerders van banden rekenen deze bijdrage door aan de distributeurs, die ze op hun beurt ongewijzigd doorrekenen aan de eindgebruikers. Die vinden op hun factuur een apart lijntje met de milieubijdrage die ze betalen op de banden die zij aankochten. Met de fondsen die Recytyre ontvangt, worden de inzameling en verwerking van oude banden gefinancierd. Deze ophaling is voor de inzamelpunten in principe gratis, aangezien Recytyre de gehomologeerde ophalers hiervoor betaalt.
De eindgebruikers kunnen hun oude banden dan ook kosteloos achterlaten bij de inzamelpunten indien zij daar nieuwe banden aankopen. Op die nieuwe banden betalen zij wel de milieubijdrage die heel het systeem draaiende houdt.

GREEN.er

De banden worden gecontroleerd en gesorteerd
De banden worden gecontroleerd en gesorteerd

In 2017 richtte Recytyre GREEN.er op, een fonds beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Het doel hiervan is om nieuwe afzetmogelijkheden te vinden voor de belangrijkste derivaten van oude banden. Bedrijven, instellingen, universiteiten of hogescholen die hiervoor een aanvraag indienen, kunnen financieel ondersteund worden in hun onderzoek. De projecten moeten lokaal en zo circulair mogelijk zijn. Momenteel lopen er al heel wat onderzoeksprojecten. Hieronder vindt u enkele voorbeelden.

• Rubbergreen, een bedrijf uit Frameries doet samen met de universiteit van Twente onderzoek om de devulcanisatie van het rubber uit oude banden mogelijk te maken. Dat zou een belangrijke stap zijn om autobanden echt circulair te maken: gedevulcaniseerd rubber kan immers gebruikt worden bij de productie van nieuwe banden;
• MateriaNova, een bedrijf uit Mons werkt samen met de Universiteit van Mons aan een project om rubberpoeder uit oude banden te kunnen gebruiken in 3D-printing;
• Het Onderzoekscentrum voor Wegenbouw werkt aan projecten om rubbergranulaat te verwerken in de wegenbouw, vanwege de potentiële schok- en geluiddempende effecten ervan;
• De universiteit van Antwerpen doet onderzoek naar de integratie van rubbergranulaat in asfalt.

Meer info vindt u op www.greener.fund.

Er zijn duizenden ophaalcentra voor banden in BelgiëSENSIBILISATIECAMPAGNES

In de milieubeleidsovereenkomsten (MBO’s) die Recytyre met de bevoegde regionale overheden sluit, staat er ook gestipuleerd dat Recytyre preventiecampagnes moet organiseren om de burgers aan te zetten tot het correct gebruik van de banden, zodat die langer meegaan en dus minder snel in hun afvalfase belanden. Recent liep een campagne met als thema: “wat moeten we nog allemaal doen om u aan uw banden te doen denken?”
Dit jaar werden o.a. spotjes gemaakt die een persiflage zijn op de verkoopfilmpjes die in de kalme uren op vele televisiezenders te zien zijn. Humor was trouwens ook de voorbije jaren de rode draad in de Recytyre-campagnes, als compensatie voor het feit dat banden en de spanning die zij dienen te hebben niet direct het meest sexy onderwerp zijn voor een belangrijk deel van de bevolking ...
Voor een van de campagnes won Recytyre zelfs in 2017 de beste Youtube Ads Award, als meest efficiënte campagne.

 

 

BANDENSPANNING CONTROLEREN

Wil je je klanten adviseren hoe zij best met hun banden omgaan?
Recytyre heeft hiervoor de website www.checkjeband.be gelanceerd.
De website leert je al het noodzakelijke, van hoe het moet tot hoe vaak het moet en waar het goed voor is.

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.