- 13 februari 2020
- | Bron: Dobbit
DE ENGELSE OLDTIMER 27 - AFWERKEN REMSYSTEEM
In deze aflevering plaatst Carl de remservo terug. Als die aangesloten is kunnen alle remmen ontlucht en getest worden.
Transciptie
In deze reeks van DIY on Wheels krijgt een Austin Cooper S uit 1964 een body off restauratie.
In de vorige aflevering werd het ruitenwissersysteem gereviseerd, terug gemonteerd en getest.
Een tijdje terug plaatste Carl ook reeds alle remmen, rempompen en remleidingen.
Hij kon echter niet verder omdat hij niet zeker was of deze replica een remservo moest krijgen of niet.
Man 1
Dit is hier de rem-servo, daarvan twijfelen we nog of we hem monteren of niet. We gaan na of dit model origineel een servo heeft of niet. Kijk, die zit hiertussen.
Man 1
Dus hier is er twijfel, moet deze replica Mini er één hebben of niet. Ik ga dus nog even wachten.
Ondertussen heeft Carl wat research gedaan en blijkt dat er inderdaad een remservo geplaatst moet worden. Daarom heeft hij een nieuwe besteld.
Man 1
Het laatste onderdeel van het remsysteem is aangekomen, namelijk de rem-servo of de rembekrachtiger. Dit onderdeel wordt nu gemonteerd en het ganse remsysteem zetten we dan onder druk. We vernieuwen de leidingen en wisselen de rubberen aansluiting en het koppelstuk. Waarom zit die rem-servo of de rembekrachtiger nu bij het remsysteem? Wel om het bedienen van uw rempedaal soepeler te maken. Je moet minder hard duwen om hetzelfde resultaat te bekomen. Hij assisteert U bij het remmen. De werking ervan wordt bepaalt door de onderdruk van de motor.
De rem en druk-leidingen van de oude servo worden zorgvuldig gedemonteerd. Die heeft Carl straks nodig om ze exact te kunnen namaken met nieuwe leidingen.
Ook de terugslapklep kan hergebruikt worden.
Man 1
Dit is de terugslagklep die de onderdruk beperkt in de rem-servo. Deze gaan we opnieuw gebruiken, maar eerst gaan we die reinigen.
De terugslagklep kan daarna op de nieuwe remservo. Ook de gepoederlakte beugels kunnen al gemonteerd worden.
En dan is de remservo klaar voor montage. Deze wordt stevig vastgezet op de body.
Man 1
Zo die zit op zijn plaatst, nu nog de leidingen.
Eerst de leiding voor de onderdruk.
Carl haalt er even het inlaatspruitstuk bij om de werking van de remservo uit te leggen.
Man 1
Hier zie je dat de rem-servo gekoppeld wordt aan het inlaatspruitstuk. De servo werkt met onderdruk; wanneer de zuigers naar beneden gaan, maken die onderdruk. Die onderdruk komt in dit vat en ondersteunt het rempedaal, die wordt soepeler. Je moet minder kracht met de voet geven op het rempedaal om dezelfde remkracht te bekomen daarom zit dit ertussen.
Net zoals alle andere remleiding op de Mini, worden ook deze nieuw gemaakt.
Hoe Carl dat doet, kan je stap voor stap bekijken in de vorige afleveringen, via onze website.
Eénmaal deze klaar zijn, kan Carl ze op hun plaats monteren. De ene loopt naar de collector, die de remdruk zal verdelen naar alle wielen. De tweede leiding loopt naar het remreservoir, waar de remolie inzit.
Na montage moeten alle aansluitingen uiteraard goed vastgezet worden.
Carl plooit de leidingen ook nog wat bij, zodat ze allemaal goed op hun plaats zitten. Zo zullen ze ook niet in de weg zitten voor de onderdelen die later nog in de motorruimte komen.
De twee leidingen worden ook nog samen vastgezet met een clip. Dit maakt het geheel wat netter.
Man 1
We gaan nu het remsysteem ontluchten. We beveiligen de omgeving van de rempomp indien we zouden ernaast gieten of een druppel lekken want dat zou schade brengen aan de carrosserie. We gebruiken de voorgeschreven remvloeistof, dit is nu een DOT4.
Man 1
En ik vul het eerste potje op.
Man 1
Nu kunnen we het systeem ontluchten. Het is de bedoeling dat het volledige remsysteem wordt opgevuld met vloeistof, dat er niks meer inzit van luchtbellen….vloeistof kan je niet samendrukken, lucht daarentegen wel. Dus wanneer je een goeie druk op het pedaal wil, mag er niks meer van lucht in het systeem zitten.
Hoe doen we dat? Eerst potje opvullen, daarna nemen we een toestel dat we aan de remklauwen of aan de pompjes achteraan hangen en zuigt de olie van hieruit tot aan het circuit achteraan totdat het volledig luchtvrij is en opgevuld is met vloeistof.
Man 1
Wanneer je dit toestel niet hebt, kan je gaan pompen met het rempedaal, In dit geval moet je altijd met 2 personen zijn, iemand die de ontluchtingsnippel opendraait en de andere die pompt.
Wanneer de pedaal tot op het einde ingeduwd is, terug toedraaien en zo herhalen tot je voldoende weerstand hebt. Het pedaal niet lossen want anders zuig je terug lucht in het systeem.
Dus wanneer je alleen werkt, kan dat altijd met dergelijk toestel.
Man 1
We starten altijd met de pomp die het verst is verwijderd van de hoofdpomp. Op die manier ontlucht je makkelijker de rest ook.
Carl sluit het toestel aan op de ontluchtingsnippel. Deze draait hij een klein beetje open. Daarna zet hij het toestel aan en deze begint remolie vanuit het reservoir tot in de rempomp te zuigen. Carl houdt de slang in de gaten en wanneer hij geen luchtbelletjes meer ziet passeren draait hij de nippel terug dicht.
Man 1
Nu de andere kant.
Man 1
En nu de remmen vooraan.
Man 1
En ook de andere kant.
Man 1
Je ziet ook dat het niveau van de remolie in het reservoir snel zakt. Je moet ervoor zorgen dat het altijd vol genoeg is. Wanneer het te laag komt, heb je weeral kans dat die luchtbellen binnenhaalt die zich dan terug verspreiden in het systeem, daarom zorgen dat het altijd goed gevuld blijft en vooral nooit volledig leegzuigen.
Regelmatig controleren en op tijd bijvullen is dus de boodschap tijdens het ontluchten!
Hier zie je hoe snel het niveau daalt en hoeveel remolie er dus in het toestel terechtkomt. Aangezien dit een volledig vernieuwd remsysteem is, herhaalt Carl de volledige ontluchtingsprocedure nog een tweede keer.
Man 1
Dit is het overblijfsel van de remvloeistof die door het systeem hebben gezogen. We zijn nu zeker dat het ganse remsysteem onder druk zit.
Daarna vult Carl zoals gezegd het reservoir weer volledig bij met remolie.
Man 1
Voila, het systeem is nu weer volledige opgevuld.
Man 1
Tenslotte nog eens controleren dat alle ontluchtingsnippels goed dicht zijn.
Man 1
En nu zouden we moeten remdruk hebben op het rempedaal. Ik ga eens testen.
Man 1
Voila, het systeem is ontlucht
Man 1
Toch nog een check-up van alle koppelingen op lekkage. Aangezien we een goeie druk hebben en die ook niet weggaat, gaat er nergens een lekkage zijn. Maar toch eens controleren… alles is mooi dicht.
Man 1
En ik zie nergens remvloeistof.
Daarna controleert Carl nog eens of er overal genoeg remkracht is.
Man 1
Terwijl iemand het rempedaal induwt controleer ik de remfunctie … duwen!!…los!!!… achteraan ook… duwen!!… los!!!… duwen!!!! Zo… Het volledig remsysteem werkt!
En zo staan we alweer een stapje verder in de restauratie van deze Austin Cooper S.
In de volgende aflevering wordt het inlaatspruitstuk definitief gemonteerd en kunnen de carburatoren terug op hun plaats.