- 27 augustus 2020
- | Bron: Dobbit
DE ENGELSE OLDTIMER 32 - INSTALLATIE VAN DE RUITEN
In deze reeks van DIY on Wheels krijgt een Austin Cooper S uit 1964 een body off restauratie. In deze aflevering installeert Carl alle ruiten: de voor- en achterruit en de zijruiten. Ondertussen plaatst hij ook de asbakken, de ventilatieroosters en de hoedenplank.
Transciptie
In deze reeks van DIY on Wheels volgen we de restauratie van een Austin Cooper S uit 1964.
In de vorige aflevering werden de deuren afgewerkt en voorzien van ruitjes. In deze aflevering worden ook de andere ruiten geplaatst.
Man 1
Het volgende dat ik zal monteren is de voorruit. Ik ga hiervoor het originele rubber gebruiken. Tijdens het demonteren heb ik gezien dat deze nog in goede staat was. Die heeft nog de exacte vorm van de originele ruit.
Man 1
Voor ik de voorruit plaats, zal ik eerst nog de ventilatieroosters plaatsen. Anders kan ik daar maar moeilijk meer aan.
Man 1
Ik steek ook eerst de asbak terug. Vroeger had je dat nog. In de Mini zitten er zelfs drie. Één hier en twee achteraan. Nu zal je geen enkele nieuwe wagen vinden waar nog een asbak inzit maar vroeger was dat zo.
Na de asbak dus de ventialtieroosters. Deze bestaan uit twee delen, die door het dashboard aan elkaar vastgemaakt worden.
Zoals je kan zien zou dit geen evidente klus worden wanneer de voorruit al gemonteerd zou zijn.
De roosters zitten op hun plaats dus Carl haalt er alvast de voorruit bij.
Man 1
Ik moet eerst alle resten verwijderen.
Man 1
Zodat de ruit proper is.
Dit zal niet alleen netter zijn maar maakt ook het monteren makkelijker.
Ook het raamrubber krijgt nog een grondige reinigingsbeurt.
Man 1
Het rubber is echt wel nog goed en het belangrijkste is dat hij nog de juiste vorm heeft.
Man 1
Er zijn twee mogelijkheden om een ruit met het rubber te monteren in een voertuig. De eerste methode is om het rubber te monteren op de ruit en daarin een touw te leggen dat op het einde overlapt. Dan leg je de ruit op het voertuig. En dan trek je, maar daar moet je met twee of zelfs soms met drie zijn zelfs, het rubber over de rand van de carrosserie. Zo doe je de hele omtrek en het rubber is samen met de ruit gemonteerd in het voertuig. Maar daar heb je twee personen voor nodig.
Man 1
De tweede methode is om het rubber eerst in het voertuig te monteren. En dan schuif je onderaan de ruit erin. Dat doe je met zo een mes. En je doet compleet de omtrek, zoals ik nu zal tonen. Ik doe het altijd alleen dus ik zal het nu zo demonstreren.
Man 1
Bij de ruit van de mini moet de sluiting waar het rubber samenkomt altijd langs onderen gemonteerd worden. Wanneer ik straks de chromé sierlijst ga monteren dan zal de sluiting bovenaan gemonteerd worden. Ze staan altijd tegenover elkaar.
Zoals gezegd plaats Carl dus eerst het rubber. Dit gaat vlot aangezien deze nog de juiste vorm heeft. Met een nieuw en dus nog stijf rubber zou het veel moeilijker gaan.
Man 1
Ik vet het rubber ook nog wat in met kruipolie om straks de ruit makkelijker te kunnen monteren.
Carl brengt dit eerst aan op een vod en dan pas op het rubber anders hangt de auto helemaal vol. Deze olie zal ook de het rubber voeden en dus voor een langere levensduur zorgen.
Dan kan de voorruit op de auto gelegd worden. Zoals Carl uitgelegd heeft, duwt hij deze eerst onderaan in het rubber, dat gaat nog makkelijk. Daarna gaat hij helemaal rond met het mes om zo het rubber over de rand van de ruit te plooien. Dit doet hij zowel langs de binnen – als de buitenkant. Af en toe een tik met de vlakke hand helpt ook.
Eénmaal rond zit het raam mooi vast in het rubber en dus ook in de wagen.
Man 1
Nu ga ik de sierlijst monteren. Ik had al gezien tijdens de demontage dat de sierlijst niet meer bruikbaar was. Deze is helemaal verkleurd van de zon dus ik ga een nieuwe gebruiken. Die heb ik niet meer nodig. Die lijst monteer ik met dit apparaatje. Dat is zelfgemaakt.
Man 1
Daarmee duw ik de sierlijst in het rubber van de voorruit.
Man 1
Deze zal waarschijnlijk te lang zijn, ik zal die dan wel afknippen. De sluiting van het rubber zit hier dus beneden, mooi in het midden. De sluting van de sierlijst moet dus boven zitten, recht erboven.
Man 1
Het is niet erg als die hier nog wat uitzit, ik zal die straks nog eens op zn plaats duwen.
Voor Carl deze hier doorknipt, duwt hij de sierlijst met een schroevendraaier goed in het rubber.
Man 1
De overschot knip ik nu zo dicht mogelijk af. Voilà.
Man 1
Voila, die zit op zn plaats en hier komt nu nog een afdekplaatje overheen.
Dit afdekplaatje duwt hij met de schroevendraaier in het raamrubber. Nog een tik van de hamer en deze zit goed op zn plaats.
Daarna kan de achterruit ook geplaatst worden maar eerst moet Carl de hoedenplank vernieuwen. Anders zou hij er niet meer bij kunnen.
Man 1
Voilà, een nagelnieuwe hoedenplank. Bij de originele hadden ze er gaten ingeboord voor luidsprekers en voor de gordels. Daarom dus een nieuwe gekocht.
Man 1
Ook de zijkanten worden vernieuwd. Dat zijn de twee hoekjes die hier zitten. En ook de bekleding die hier op de rug gemonteerd is, wordt vernieuwd. Maar die moet ik wel nog op maat snijden volgens de vorm van het oude stuk. En er dan inkleven. Dit moet gebeuren voor de ruit erin zit want dit zit meegespannen achter het rubber. Ik ga die eerst op maat knippen.
Om precies te kunnen werken, legt Carl de twee stukken op elkaar en spant ze dan goed vast met twee magneten. Zo kan hij de contour mooi overnemen.
Daarna netjes uitknippen.
Je moet hier contactlijm gebruiken dus dat wil zeggen dat je de twee vlakken moet inlijmen. Carl plakt de carrosserie mooi af met schilderstape, anders hangt deze vol lijm.
Dan de spuitbus met contactlijm goed schudden en rijkelijk aanbrengen zodat alles goed zal blijven kleven. Ook op de stof zelf brengt Carl een laag lijm aan.
Beide ingelijmde vlaken moeten even rusten, dan kan de tape weg en mag de stof op de wagen gekleeft worden. Het is nu een kwestie om alles goed aan te drukken zodat er geen plooien ontstaan en er een goede bevestiging is.
Daarna monteert Carl de zijpanelen. Deze zitten gewoon vast met twee kleine schroefjes.
Man 1
Ik zal nu eerst ook de rubbers voor de zijramen monteren want die houdt deze zijnpanelen ook op hun plaats.
De sluiting van deze rubbers moet ook onderaan zitten. Na het monteren nog eens goed aankloppen zodat de lengte zeker juist is voor je deze doorknipt.
Hetzelfde uiteraard ook aan de andere kant, eerst het zijpaneel en dan het rubber van de zijruit.
Dan kan de nieuwe hoedenplank er weer in. Zo, dat is weer netjes en ook belangrijk: helemaal origineel.
Voor Carl het rubber van de achterruit in de carrosserie plaats, kleeft hij de uiteinde aan mekaar met secondelijm. Zo blijft deze mooi zitten wanneer hij straks de ruit begint te plaatsen.
De techniek is dezelfde als bij het plaatsen van de voorruit. Dus hij gebruikt ook weer wat kruipolie, dit verzorgt ook het rubber zodat het niet snel zal verduren.
Daarna de ruit op zn plaats zetten en met het mes de rand rondom rond in het rubber duwen.
Hier gebruikt Carl ook een nieuwe sierlijst. De oude was ook helemaal vergeeld van de zon.
De sluiting moet ook bovenaan en pas daarna op maat knippen.
Dan nog het afdekplaatje erop en de achterruit is ook klaar.
Nu de rubbers er al inzitten kan Carl er ook meteen de zijruiten in monteren. Deze worden vastgeschroefd op de carosserie. Best iemand vragen om vast te houden dus.
Het rubber komt daarna over het scharnier en zo kan het raampje weer dicht. Het slotje wordt langsbinnen vastgemaakt en zo kan het raam gesloten of op een kiertje gezet worden.
Nog even de ramen proper maken en we zijn alweer een stap verder in de restauratie van deze Austin Cooper S.
In de volgende aflevering gaat Carl verder met de motor. Hij probeert de wagen voor een eerste maal te doen draaien…