Hoe zelf terrastegels leggen: de voorbereiding

Roger

Je terras zelf leggen, dat kan, maar hou dan wel rekening met enkele aandachtspunten. Roger plaatst betontegels met een natuursteen look, maar eerst moet hij voorbereidingen treffen.

Bekijk deel 2 hier

Transciptie 

 

ROGER
Je terras zelf aanleggen? Dat kan. Op dit terras leggen wij betontegels met een natuurstenen look. Deze zijn makkelijk te plaatsen en makkelijk te onderhouden en ze geven een sfeervolle uitstraling aan je terras. Er zijn een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Welke dat zijn, dat zie je zo meteen.
Uiteraard bepaal je eerst waar je je terras wil. In ons geval moeten we alvast rekening houden met de bestaande wandelpaden.

 


Let er ook op, de ondergrond waar je terras zal komen moet stabiel, egaal en drainerend zijn. Is dat niet zo? Dan zal je die eerst verder moeten voorbereiden

 


Als je weet waar je terras komt, dan meet je op hoe groot je terras ongeveer zal zijn. Maak een schets en breng alle maten in kaart. Zo weet je niet enkel welk oppervlakte je nodig hebt, maar kan je ook kijken naar welke tegel en welk legpatroon het beste zal passen.

 

 


Roger?
We hebben gekozen voor betontegels van 80 bij 40. De bovenste laag is een zeer fijn mengsel en je kan zien dat er ook een design op aanwezig is. Om heel het terras mooi stevig samen te houden gaan we werken met een boordsteen die het hele terras omboord.
Om te weten hoeveel tegels je nodig hebt, deel je de totale maat van je terras door de maat van je tegels. Hier kunnen we makkelijk rekenen want de voeg van 3 millimeter zit meteen al in de maat. Reken ongeveer 5% extra voor het snijverlies. Om te weten hoeveel boordstenen je nodig hebt, meet je de randen op. Reken ook hier wat marge bij.

 


Bestel nu alle materialen in één keer om te grote verschillen te vermijden. Belangrijk hierbij is dat je de tegels op de pallet en in de originele verpakking laat tot net voor de plaatsing. Zo voorkom je schade aan de producten.

 


Met alles uitgerekend, kunnen we nu de exacte maten van het terras uitmeten en uitzetten.

 


Gebruik hiervoor enkele betonijzers en een spantouw. Hoe nauwkeuriger je hier bent, hoe minder problemen je nadien zal hebben.

 


Draai het touw rond de betonijzer en overlap hierbij om het vast te klemmen.

 


Bij het uitzetten hebben we nog geen rekening gehouden met de correcte afwatering. Die moet ongeveer 1 à 2 centimeter per meter zijn.

 


Om die hoogte uit te zetten gebruiken we een lasermeter. Wie dit niet heeft kan ook werken met een pasdarm of er eentje huren.

 


Onze referentie is het wandelpad. We plaatsen hier een touw, enkele centimeters naar binnen om netjes uit te komen met onze tegels en boordsteen.

 


Met de bouwlaser bepalen we hier dan een ijkpunt.

 


We berekenen daarop de benodigde centimeters afwatering en zetten die maat dan over op de overstaande hoek van het terras.

 


Tijd om de boordstenen erbij te halen.

 


Onder de boordstenen komt een laag gestabiliseerd zand. Verdeel het zand in een strook waar de boordsteen moet komen.

 


Dam de stabilisé wat aan om een solide basis te krijgen. Meet tot je de juiste hoogte hebt en strooi wat losse stabilisé bij.

 


De boordstenen zijn voorzien van een tand en groef. Die slijpen we bij de eerste steen weg, zodat we kunnen aansluiten op het wandelpad.

 


Plaats je eerste boordsteen. Controleer voldoende of die waterpas staat.

 


Vul de zijkanten aan met stabilisé, zodat de boordsteen goed ingekapseld zit.

 


Plaats de boordstenen verder langs het touw. Het tand en groef systeem zorgt dat je netjes in lijn kan werken. Tik waar nodig aan met de rubberen hamer tot de steen op de juiste hoogte zit.

 


Moet je een steen inkorten? Zet dan je maat uit op de steen en neem er een slijpschijf bij. Slijp de steen zo op maat.

 


We zetten de maat van deze hoek nu over naar de andere hoek met de bouwlaser, om zeker te zijn dat ons terras aan beide zijdes genoeg afwatering heeft.

 


Ook aan deze zijde plaatsen we nu boordstenen.

 

 


Roger
De boordstenen zien er niet alleen goed uit, ze gaan ook voorkomen dat het terras gaat verschuiven. Want als de tegels verschuiven zou er onkruid tussen kunnen komen. We gaan de boordstenen dus goed bevestigen en zorgen dat er minstens een derde van de totale hoogte in stabiel zand wordt geplaatst.
Wie een nauwlettend oog heeft, heeft het misschien al gemerkt. Onze boordstenen zien er anders uit dan normaal. De basis is dan wel 6 centimeter maar bovenaan worden ze smaller tot anderhalve centimeter dikte. We plaatsen ze ook een tweetal centimeter lager dan ons niveau, zodat de boordsteen ongeveer op de helft van de tegel komt. Op die manier blijft ons terras mooi omrand, maar kunnen we de boordsteen wel laten overgroeien met gras waardoor hij onzichtbaar zal worden.

 


Plaats alle boordstenen en laat dit dan uitharden. Tijd om de laatste zijde aan te pakken.

 

 


ROGER
Het terras dat we hier gaan maken ligt hoger dan de rest van de tuin. Aan het uiteinde gaan we niet werken met boordstenen maar met deze bouwblokken. Van deze bouwblokken gaan we bloembakken maken en die kunnen we vastmaken met de meegeleverde montagebeugels. Deze bouwblokken komen ook in verschillende maten zodat we er heel creatief mee kunnen omspringen.
De bouwblokken zijn voorzien van gleuven waar je ankerbouten kan inschuiven. Hierop maak je dan verschillende connectoren vast, afhankelijk van wat je wil maken. Zo kan je heel wat constructies bouwen voor je tuin. Er bestaan ook bouwblokken in andere formaten of voor andere toepassingen waardoor je heel wat creatieve constructies kan maken.

 


De bloembakken komen op gelijke hoogte van het terras. Het spankoord moet dus bijna 2 centimeter terug naar omhoog.

 


Ook hier brengen we eerst een laag gestabiliseerd zand aan.

 


Om na te gaan of dit op de juiste hoogte ligt, maakt Roger snel een hulpstuk. Hij zet de juiste maat over op een reststuk hout en gebruikt dit om te zien of de hoogte correct is.

 


Daarna controleert hij nog even met de waterpas of de fundering mooi vlak ligt. Hij neemt waar nodig nog wat stabilisé weg. Op die manier krijg je een eerste vlak. Van hieruit zet je de maat dan over in het verlengde en naar de andere zijde van de bloembak.

 


Gebruik hiervoor een rij of waterpas. Controleer regelmatig of alles mooi pas is.

Het teveel aan stabilisé tussen de twee rijen neem je dan voorzichtig weg.

 


De blokken kunnen op hun plaats. Er zullen twee rijen op elkaar komen. Controleer met een waterpas of de blokken mooi gelijk liggen met het spankoord. Dit is de rand van onze terras en moet zeker in een rechte lijn liggen op de juiste afstand.

 


De kopse zijde is geen volle lengte. We gebruiken opnieuw de slijpschijf om die af te korten. Slijp nooit meteen in één haal alles door maar maak een eerste lijn en ga dan dieper in de steen tot je erdoor bent.

 


De hoek van de bloembak is gevormd en kan aan elkaar bevestigd worden. Doe dit met een speciale hoekconnector. Die bevestig je door 2 moeren op de voorziene ankerbouten de bevestigen.

 


Controleer je hoeken en bevestig ook de tweede hoek.

 


Roger maakt opnieuw een hulpstuk. Hij maakte een stukje hout op precies de breedte van de binnenzijde van de bloembak. Daarmee controleert hij of zijn twee rijen evenwijdig staan.

 


Boven op de eerste rij, komt meteen ook de tweede rij.

 


We werken hier voor de stevigheid in een halfsteensverband. De blokken moeten dus eerst op maat gemaakt worden.

 


Voorzie elke blok telkens van de nodige ankerbouten. Ook bij de 2de rij komt er een hoekconnector. Plaats die omgekeerd zodat je de connectors aan elkaar kunt verbinden met een ankerbout.

 


De twee rijen verbinden we aan elkaar met rechte connectoren die we verticaal plaatsen. We plaatsen er een aan het uiteinde en een in het midden.

 


Zo bouw je in een mum van tijd de bloembakken op. Hoe, waar en hoeveel connectoren je plaatst is afhankelijk van wat je wil maken. Je kan de connectoren op veel verschillende manieren bevestigen. Het belangrijkste is dat het een stevig geheel vormt.

 


Controleer regelmatig of je recht en pas werkt en gebruik een winkelhaak om je hoeken te controleren.

 


Tussen de twee bloembakken die we hier plaatsen, komt er nog een traptrede. Die is standaard 15 centimeter hoog. Hier is er echter een hoogte van 18 centimeter nodig en is er een bestaand wandelpad om rekening mee te houden. Creatief denken is de boodschap en daarom plaatst Roger een eerste trede ondersteboven en dieper in de grond.

 


Omdat het zware tredes zijn, laat hij zich hier assisteren door een kraanman.

 


Eens de eerste trede waterpas ligt, plaats Roger nog een metalen staafje.

 


Daarna volgt de tweede trede. Het ronde staafje zorgt ervoor dat de heflinten makkelijk vanonder de trede kunnen. Het staafje kan daarna weggehaald worden.

 


Een laatste controle met de waterpas, want ook de trap moet waterafhellend zijn en er kan begonnen worden aan de 2de bloembak.

 


De bouwelementen zijn eenvoudig te plaatsen, het enige wat je niet mag vergeten is om in de gleuven een aantal ankerbouten te schuiven om de connectoren te kunnen bevestigen.

 


Ben je er eentje vergeten? Niet erg, kap gewoon een stukje gleuf uit, op een plaats waar je geen connector zal plaatsen en plaats de ankerbout. Schuif die door naar de juiste plaats.

 


Waar nodig kan je voor de stevigheid ook horizontaal je rijen vastmaken met een rechte connector.

 


Een laatste stap om onze bloembakken stevigheid te geven en te voorkomen dat ze uit elkaar gaan, is het plaatsen van een verbindingsprofiel.

 


Teken hiervoor eerst je maat af en slijp het profiel op maat.

 


Bevestig daarna een profiel elke meter op de rechte connectoren met ankerbouten. Je verdeelt ze over je lengte, op maximum 1,8 meter van elkaar

 


Als laatste werkje voor vandaag, plaatsen we nog enkele recuptegels voor de trap, om een mooie aansluiting met het bestaande wandelpad te krijgen. Die plaatsen we simpelweg in de stabilisé en tikken op de juiste hoogte met een rubberen hamer.

 


De boord van het terras staat er. Die moet nu even de tijd krijgen om uit te harden. In een volgende aflevering gaan we verder met de rest van het terras. We plaatsen de tegels en gaan die daarna ook voegen.

 

 

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.