Een verwarming verplaatsen. Een klus die je afschrikt? We bewijzen het tegendeel met dit instructiefilmpje. Leer eerst hoe Roger het stopcontact verplaatst vooraleer hij de radiator kan verplaatsen.
Binnenkort komt er een keukeneiland bij in deze woning, waardoor de radiator plaats moet maken. Een perfecte klus voor Roger! In deel 1 zal hij eerst het stopcontact verplaatsen. In deel 2 kan hij het probleem met de radiator verhelpen.
Ook bij deze klus start alles met goed op te meten. Meet hoever de radiator zal verschuiven – in ons geval is dat de breedte van de radiator. Waar komt dit punt uit ten aanzien van het stopcontact? Zo weet je hoever je het stopcontact moet verlengen. Neem meteen de linker- en rechterkant van het stopcontact over. Duid ook de hoogte aan. Neem de bovenkant en onderkant van de behuizing van het stopcontact.
Verwijder het plaatje van het stopcontact. Er zit nog spanning op het elektrische circuit. Dat zie je duidelijk aan de spanningmeter. Het lampje brandt. Mocht dat nu nog niet gedaan zijn, schakel je eerst de elektriciteitskring uit in de zekeringkast.
Straks verleng je de elektriciteitskabel. Er moet dus een sleuf komen in deze muur. Om het plaatsen ervan te vergemakkelijken, wil je die zo recht mogelijk. Met een waterpas teken je dat makkelijk af. Verplaats het stopcontact wel volgens het boekje. Laat je goed informeren want er zijn specifieke regels over de richting van de kabel, de diepte van de sleuf enzovoort.
Er komt wat stof aan gezien we de muur wat gaan openbreken. Het kan nooit kwaad om de werkplaats wat te beschermen.
Tijd om de uitsparing in de muur te voorzien voor een kabel en een stopcontact. In ons geval gebruiken we een klokboor om in steen te werken die je bevestigt op een steenboor. De klokboor heeft een diameter aangepast aan de diameter van de hollewanddoos die Roger gaat gebruiken. Dit type gebruik je normaal bij cellenbeton, of een valse wand maar geeft nu ook het voordeel dat het makkelijker te plaatsen valt in vergelijking met nog een vierkant te moeten uitslijpen voor een universele inbouwdoos die je anders bij renovatie gebruikt.
Nog even het center wat extra aanduiden met het potlood. Klokboor bevestigen. Onze ogen en oren beschermen. En het gat vrij maken. Ga niet zitten wrikken en duwen maar laat de klokboor al het werk rustig doen voor jou. Eens je denkt voldoende diep te zitten kan je het restmateriaal eruit gaan beitelen. Test de hollewanddoos al even. Ziet ‘ie nog niet voldoende verzonken? Werk dan nog een beetje verder uit.
Dan komt de sleuf aan bod waarlangs je de bekabeling zal leggen. Dat kan je met de slijpschijf doen maar om dat vele stof te vermijden, kiest Roger ervoor om opnieuw te beitelen. Het geeft niet als er een brokje te veel van het pleisterwerk afbrokkelt, dat kan je nadien nog wegwerken met wat snelgips. Verwijder al het overtollige materiaal.
Het binnenste gedeelte van het stopcontact mag nu los worden gemaakt. Gewoon uit voorzorg de spanning nog even testen. Alles is oké. Schroef de draden los. Er zit nog een stukje steen en plaasterwerk deel van de inbouwdoos in de weg. Om het snel te verwijderen, komt de multitool van pas. Niets houdt je tegen om met een gewone beitel aan de slag te gaan, uiteraard.
Voor een stopcontact gebruik je een draad met dikte 2,5mm². En een draad met drie geleiders of voedingsdraden bestaande uit een nuldraad, fasedraad en een aardedraad.
Ontmantel de draad met een breekmes. Ga niet snijden maar maak een ondiepe inkerving door de draad rond het breekmes te draaien. Dat is voldoende om de behuizing te doen breken. De mantel kan je nu verwijderen. Pas de draad in de sleuf en hou een tiental centimeter over zodat je voldoende draad bekomt om straks de verbinding te maken. Knip de draad door. Ontmantel nu ook het andere uiteinde van de kabel.
Gebruik een striptang om de uiteindes van de geleiders te strippen. Draai niet met de tang maar knijp en trek weg. Zo ga je de interne koperdraden niet beschadigen. Strip ongeveer een centimeter bloot van elke draad. Doe dit voor elk uiteinde van de kabel.
Je verbindt de draden het makkelijkst met lasklemmen. Laat telkens kleur op kleur aansluiten.
Breng de kabel in de sleuf en haal er de hollewanddoos bij. Daar zitten uitsparingen in die je er zonder al te veel kracht kan uitduwen.
Bekijk langs waar de kabel zal uitkomen, en klik het gedeelte weg langswaar je de kabel in de hollewanddoos wilt binnen trekken.
Er is nog een klein beetje beitelwerk nodig. Er komt zo wat meer plaats vrij om de kabel te fixeren.
Tijd om de hollewanddoos definitief op zijn plaats te zetten. Maak plaats en ruim het steen- en gipsafval op.
Het potje kan je fixeren met snelgips. Schoon vers water is daarvoor nodig. Lees altijd grondig de instructies op de verpakking na. Respecteer daarbij de juiste verhoudingen water versus poeder. Voor zo’n klein klusje is het handig om kleine proporties aan te maken zodat je niet te veel overschot aan product hebt dat je dan moet weg smijten. Neem er dus een klein potje bij en leng aan met water. Voeg niet te veel water bij. Roer goed door. Je kan altijd wat water bij doen tot je een goede specie bekomt.
Voor een goede hechting bevochtig je de sleuf wat, eventueel met een plantenspray. Anders zal de stenen muur te snel vocht uit de gipsspecie onttrekken en zal het hardingsproces minder correct verlopen. Strijk de pasta van snelgips in de sleuf.
Maak het zo egaal mogelijk maar zit er niet mee in om er een strak meesterwerk van te willen maken. Later moet je toch nog opschuren – en indien nodig nog een extra laag finisher op te zetten. Van belang is dat je de sleuf nu voldoende opvult.
De hollewanddoos heb je vlug op z’n plaats verankerd door wat snelgips erop te kleven en op z’n plaats te duwen. Zorg wel dat de kraag strak tegen de muur zit.
Minder leuk om te doen misschien maar wacht er niet mee. Nu de specie nog zacht is, krijg je het gereedschap nog snel proper. Anders droogt het op en heb je er nog veel meer werk aan!
De snelgips is na een goed halfuur al ‘gedroogd’ en enigszins uitgehard. Ga er nog niet in zitten duwen met forse kracht maar onzuiverheden kan je al voorzichtig afsteken met bijvoorbeeld een plamuurmes. Nadien is licht schuren ook al mogelijk.
Dan rest nog enkel de blindplaat te monteren waar het vorige stopcontact zat. Daarvoor heb je een universele sokkel nodig en een bijpassende behuizing. De blindplaat klik je gewoon vast op de sokkel. Breng de sokkel in de nis. Lijn de sokkel goed uit met behulp van een waterpas. De sokkel zet je vervolgens vast door de twee ‘snaphaken’ te schroeven. Deze regelbare voetjes grijpen zich vast in de muur naarmate ze worden aangespannen. Dan klik je nog enkel de blindplaat en behuizing erop.
Nog enkel het nieuwe stopcontact aansluiten. De draden zitten klaar en hier komt de blauwe nuldraad links te zitten, de bruine fasedraad rechts en de aardingsdraad in het midden. Zorg dat er geen koper bloot zit bij de aansluitingen van elke draad. Duw de sokkel in de nis, zorg voor een mooie plaatsing met de waterpas en schroef daarna de sokkel vast met de klemmen. Als dan de behuizing gemonteerd is, rest nog enkel de zekering van het elektrisch circuit terug aan te leggen. De lamp brandt en is het uitkijken naar het volgende deel van de klus. De radiator verplaatsen. Dat pakt Roger in deel twee aan!
Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.
Registreer
Registreer en word gratis online abonnee
Door te registreren ontvangt u de newsletter. De newsletter kan u te allen tijde en zonder verdere formaliteiten opzeggen. Wij garanderen u dat uw e-mailadres en andere persoonlijke gegevens nooit aan derden worden doorgegeven en enkel gebruikt worden voor het versturen van de newsletter.